Laskettelun aloittaminen – vinkit aloittelijalta aloittelijalle

IMG_0506
Ehkä Zell am See

Aloitin laskettelun viime talvena yli 20:n lumilautailuvuoden jälkeen. Olin miettinyt siirtymistä suksille jo useamman kauden ajan, mutta takaraivossa kaikui vielä jäänteet 90 luvun suksijoiden ja lumilautailijoiden vastakkainasettelusta. Taisin joskus jopa luvata etten koskaan pistäisi suksia jalkaani. Sanani mittaisena miehenä pyörsin sanani vasta viime talvena.

Lumilautailu oli muuttunut tylsäksi jo pitkän aikaa sitten. Pidin lautailussa eniten hyppimisestä, jota en enää pystynyt tekemään vammaisen polveni vuoksi. Oikeastaan ainoa asia mistä nautin laudan päällä, olivat merkitsemättömät rinteet ja ystävien seura. Meidän laskureissut kuitenkin painottuvat pääasiassa rinnelaskuun ja satunnaiseen puuterilinjojen etsintään, mihin nyt suurempia haikkausurakoita tekemättä pääsee käsiksi. Rinteen laskeminen laudalla ei enää tuntunut oikein miltään.

Ostin laskettelukamat hetken speksailun jälkeen, vaikka en ollut laskenut senttiäkään suksilla (no pakko myöntää, että lapsukaisena taisin laskea kerran tai pari). Aika välittömästi ostotöytäisyn jälkeen myös ymmärsin, että jos meinaan nauttia laskemisesta ensimmäisenä kautena, niin perusteet on opittava nopeasti. Suomen talvet ovat lyhyitä ja laskureissuja on etelän vetelälle tarjolla harvoin.

IMG_0486
Hiihtobussissa, naama piti peittää…

Aloitin katsomalla varmaankin kaikki lasketteluaiheiset opetusvideot Youtubesta. Ja kun väitän että katsoin kaikki, niin todellakin katsoin niitä paljon; lähtien monojen kiinnilaitosta, suksien kanssa kävelyyn ja sen jälkeen auraamiseen ja carving-käännöksiin. Katso täältä parhaat opetusvideot, kasasin niistä oman jutun.

Heti alussa päätin, että skippaan auraamisen, sekä kaikki muut aloittelijoiden toimenpiteet ja yritän laskea jo alussa vauhdikkaammin, luottaen siihen, että videoiden opit toimivat. Suosittelen samaa myös kaikille muille. Auraaminen on mielestäni tutustumista lumeen, sekä välineisiin ja täysin skipattavissa kaikille joilla on joku kosketus talviurheiluun, erityisesti luisteluun. Rinteessä pitää mennä sivuttain jos haluaa välttää vauhtia, mutta kovemmassa vauhdissa laskeminen on helpompaa ja sivuttain voi mennä myös auraamatta.

Alla vinkit järjestyksessä:

  1. Osta omat kamat heti alkuun, jos vaan budjetti antaa periksi

Omat välineet ostetaan sen vuoksi, että opit tuntemaan omat kamasi. Silloin sinun ei tarvitse joka laskukerralla hakea tuntumaa eri vuokrasuksiin. Opeteltavaa kyllä riittää muutenkin ja ajatuksena on poistaa muuttujia mahdollisimman paljon. Omat monot taas on hyvä ostaa sen vuoksi, että niiden muotoutuminen jalkaan vie aikaa. Kun mono ei ole muotoutunut, se sattuu. Sauvat ovat taas tosi halpoja, joten niiden ostamiselle ei pitäisi olla mitään estettä. Halvimmat sopivan kokoiset sauvat kelpaavat hyvin.

Kamojen ostamisesta aion kirjoittaa kokonaan oman julkaisun, mutta nopea ja kaikkein tärkein vinkki jo tässä: mene liikkeeseen ja konsultoi myyjää niin paljon kuin mahdollista. Varmista vaan että myyjä tietää asiansa. Kävin viime talvena useammassa liikkeessä joissa selkeästi tiesin laskettelusta enemmän kuin myyjä. 

Huom. älä osta aloittelijan kamoja jos olet tosissasi harrastuksen suhteen. Hyvillä kamoilla oppimiskäyrä voi olla vähän jyrkempi, mutta niistä on huomattavasti pidempään iloa. Aloittelijan kamoilla voi nauttia laskemisesta ainoastaan aloittelijat.

  1. Katso opasvideoita mahdollisimman paljon

Parhaat opasvideot löydät täältä. Katso videoita mahdollisimman usein, ennen kuin alat laskemaan ja aina kun mahdollista, esim. laskureissuilla illalla. Voit myös ottaa laskutunteja, mutta ota silloin yksityistunteja ja pelkästään ammattilaisilta. Ainakaan alpeilla laskuopettajien screenaus ei ole kovin kummoista ja taso taitaa olla sen mukaista. Puhun kokemuksesta: minulle tarjottiin aikoinaan laskuopettajan paikkaa vain yhden sähköpostin perusteella. Koulutuksena olisi ollut viikon opetusleiri.

  1. Heti kohti isoja rinteitä

Jätä aloittelijoiden rinteet väliin ja mene suoraan pisimpiin mahdollisiin rinteisiin, näin saat laskumetrejä huomattavasti enemmän kuin, että olisit ruuhkaisessa aloittelijan rinteessä odottelemassa hissivuoroasi yli 50% ajasta. Jyrkät kohdat voit valutella sivuttain alas, jos syöksylasku ei maistu. Muista kuitenkin valutella reunassa ja ole muutenkin varovainen rinteessä.

  1. Laske osaavan kaverin perässä

Itse harjoittelin laskemalla parempien perässä. Seurasin heidän jälkiään mahdollisimman tarkasti, jolloin käännökset ja rytmi alkoivat hahmottua. Toki alussa en saanut tehtyä ihan yhtä tiheätä linjaa, mutta voit pyytää kaveriasi laskemaan hissukseen, panostaen smootteihin käännöksiin.

  1. Treenaa jalkapohjan lihaksia

Jumalauta että ne monot voi tuntuakin pahalle pitkien laskujen aikana. Suosittelen, että ainakin alussa lasket hissukseen, lyhyempiä pätkiä kerrallaan. Eli pidä taukoja onnettomien jalkojesi vuoksi. Jos monot alkavat sattumaan, älä ota niitä pois, availe korkeintaan solkia hieman.

Aloita jalkapohjien treenaus jo hyvissä ajoin ennen laskukautta. Helpoin tapa treenata niitä on seisoa yhdellä jalalla koko sen ajan kun peset hampaita, tai kun olet suihkussa. Vaihtele jalkoja välillä.

  1. Laske paljon

Tätä ei varmaan tarvitse selittää, mitä enemmän teet, sen paremmaksi tulet. 

Go for it! Kerro ihmeessä kommentteihin omat vinkkisi!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s