Mitä pakata mukaan viikon laskureissulle?

roudaus.jpgKerran, pari vuodessa elämä hymyilee kauniimmin kuin yleensä  ja viikon laskureissu muuttuu kärsimättömästä odottelusta todeksi. Ja joka kerta matkaa edeltää viimeisen illan pakkaussekoilu. En siis todellakaan ole sitä ylempää ihmisluokkaa joka tajuaa pakata jo pari päivää ennen reissun alkua. Itseasiassa, yleensä pesukone myllää vielä viimeisenä iltana useamman 30min pikaohjelman, kamoja etsitään varastosta ja osa käydään hätäpäissään vielä ostamassa kaupastakin.

Nykyään tavaroiden pakkaus onnistuu kuitenkin jo melko rutiinilla ja yleensä matkaan lähtee melkein kaikki mitä reissuun ehdottomasti tarvitaan. Listasin alle hyödykkeet joita yleensä pidän mukana. Ehkäpä tästä listasta on apua myös sinulle, varsinkin jos olet ensimmäisiä kertoja lähdössä viikon laskettelumatkalle.

Kuljetusvälineet:

 • Suurehko, mutta ei liian iso matkalaukku – jonne asetellaan kaikki vaatteet, kypärä ja monot. Vihaan raahata liian isoa laukkua mukana ja muutenkin yritän matkustaa aina mahdollisimman kevyesti. Lisäksi meidän vuokra-auto on yleensä sen verran täynnä kaljakoreja, että mitä pienempi laukku, sen parempi.

IMG-20180823-WA0008

 • Reppu, joka toimii myös laskureppuna rinteessä Sain muutama vuosi sitten lahjaksi Patagonian 20 litraisen laskurepun, joka on mielestäni täydellisen kokoinen lasketteluun. Se on tarpeeksi pieni syvyyssuunnassa ja painopiste siinä on melko alhaalla. Sitä ei oikeastaan huomaa laskiessa. Matkustuksen ajaksi sinne tungetaan kaikki elektroniikka, laskulasit, aurinkolasit ja tuliaiset. Laskemisen ajaksi pakkaan sinne yleensä kameran, ohuen toppatakin, vettä, pieniä eväitä ja lippiksen.
 1. Suksipussi – sinne menee sukset.

Hard goods:

 • Sukset, sauvat ja monot jos sinulla on kahdet sauvat, niin suosittelen ottamaan molemmat mukaan. Varsinkin hiilikuitusauvat saattaa napsahtaa rikki yllättävän helposti. Erityisesti varapari kannattaa ottaa mukaan, jos kohteessa ei ole lähellä urheilukauppoja.
 • Suksivoidetta meillä on ollut mukana sekä pikavoiteita, että perinteistä lämmitettävää pötköä. Pikavoide on super kätevää, mutta pötkylä kestää paremmin pohjassa. Minulla ei ole mielipiteitä siitä, kumpi olisi parempi, mutta pötkön kanssa pitää sitten vaan muistaa ottaa mukaan myös lämmitysrauta.
 • Kamerat – yleensä minulla on mukana minijärkkäri. Joku mikä mahtuu reppuun helposti. Myös action-kamera + lisävarusteet.
 • iPad
 • Kuulokkeet
 • Korvatulpat – varsinkin jos jaat huoneen jonkun toisen kanssa.
 • Kypärä – jos ei ole, niin osta!
 • Laskulasit – mielellään sellaiset joissa on vaihdettavat linssit, niin ei tarvitse useita laseja kantaa mukana.
 • Kemikaaliotuotteet – eli deodorantti, hammasharja jne. Mitä vähemmän, sen parempi, laskureissulla pitää elää kuin pellossa.
 • Muovitikkuja – näitä minulla ei ole aikaisemmin ollut mukana, mutta jatkossa on aina. Jos sattuisi niin huonosti, että laskisit esim. kiveen (minkä tein viime reissulla), niin näillä voit suorittaa helpon pikakorjauksen. Suosittelen varsinkin jos vahinkoa on tullut sen verran, että suksen, tai laudan ydin on näkyvissä. Korjaus suoritetaan sulattamalla muovia naarmuun ja sivellään ylimääräinen muovi pois, muovin vielä ollessa notkeaa. En tiedä yhtään millä nimellä näitä suomeksi kutsutaan: http://www.tognar.com/repair-sticks-for-base-repair-pistols-11mm/

Soft goods:

 • Sukkia – perussukkia joka päivälle ja laskusukkia mahdollisimman paljon, mielellään joka laskupäivälle uudet. Itse kun elelen laskureissuilla metsämiehen tavoin, otan mukaan ehkä kolmet, tai neljät laskusukat. Käyttelen sitten niitä jotka ovat vähiten hikisiä.
 • Laskualusasuja – joka laskupäivälle puhtaat. Alpeilla on tapana heilua afterskissa aluspaitasillaan ja laskuhousut jalassa, joten aluspaidan tyyliin kannattaa panostaa. Itse en aluspaitasillaan heilu, mutta en myöskään tuomitse.
 • Normivaatteita – taas mahdollisimman vähän, yhdet housut, yksi huppari, pari flanelipaitaa, shortsit sisähengailuun, uikkarit, alushousuja ja t-paitoja – myös läpsykkäät ovat hyvät.
 • Pipo ja lippis – kelin mukaan vaihdellaan, keväällä kylässä on lämmintä ja ylhäällä vuorilla on kylmää, talvella lippistä ei taida tarvita.
 • Laskutakki ja housut – osta yhdet hyvät, niin ei tarvitse kantaa useampia mukana.
 • Laskuhanskat – näitä kannattaa ottaa mukaan useampia. Hanskat on mukava vaihtaa kesken päivän, varsinkin jos ensimmäiset ovat päässeet kastumaan. Minulla on yleensä mukana kahdet lämpimämmät ja yhdet paippihanskat.
 • Kevyttoppatakki – tarjolla on ultimaattista luksusta – kevyttoppatakki on tarkoitettu ainoastaan rinneravintolan terassilla istuskelua varten. Takki vaihdetaan päälle laskurupeaman jälkeen ja nautitaan oluen kanssa.

Eiköhän tärkeimmät olleet siinä. Suosittelen lentämään Lufthansalla, koska heidän lennoilla saat viedä suksikassin mukanasi ruumaan ilman lisäveloitusta. Muista kuitenkin varata suksikassille paikka ajoissa, se pitää tehdä erikseen. Jos varaamista ei hoida ajoissa, saattaa joutua rahtaamaan kamat, kuten me tehtiin viime vuonna…

IMG-20180318-WA0008

Unohtuikohan listasta jotain? No nyt ei jouda miettimään enempää, pitää mennä ottamaan pyykit koneesta. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s