Laskettelukypärän valinta

Tässä aikajana kuten sen itse muistan:
90 luvulla ei käytetty pahemmin kypäriä. Niihin aikoihin oli tavallista kuljettaa kasoittain päättömiä ruumiita rinteestä ruumishuoneelle.
2000 luvun alkupuolen jälkeen kypärät alkoivat yleistyä rinteissä. Laskettelijoita kuoli vähemmän, polit tyhjenivät monojalkaisista vihanneksista.
2010 luvulla kypärättömät laskijat alkavat olla melkein harvinaisuus, kypärät ovat muodikkaita. Hyvä niin.
Olen itse ottanut useamman aivotärähdyksen rinteessä (ennen kuin ostin ensimmäisen kypäräni joskus 90 luvun lopulla) ja todistanut tuttavapiirissä muutamia ihan saatanan vakavia päähän kohdistuneita onnettomuuksia. Sen enempiä pelottelematta suosittelen, että laitat kypärän päähän heti ensimmäisestä päivästä lähtien ja lasket tietäen, että jos niskaasi syöksyy 140 kiloinen hiihtojyrä, reippaan satasen sijoitus saattaa pitää sinut hengissä.
Ajattelin ostaa täksi kaudeksi uuden kypärän. Hieman hikisen yleisfiiliksen lisäksi olen pudottanut nykyisen kypärän muutaman kerran maahan ja sen vuoksi voisi olla aika etsiä uusi tilalle. Omat valinta-atribuutit ovat seuraavat:
Tyyli – Pitäisi olla tyylikäs ja yksinkertainen, ei liian tekninen, ei liikaa armeija-fiboja. Kypärän etuosan toivoisi olevan lasien yläreunaa mukaileva, niin ettei kypärän ja lasien väliin jää tilaa.
Turvallisuus – Lyhyehkön Googlailun tuloksena totean, että on parempi olla ottamatta liikaa kantaa ja antaa jokaisen tehdä oma johtopäätös siitä mikä on paras valinta. Näyttäisi kuitenkin, että kaikki isompien merkkien kypärät ovat läpäisseet sekä EU, että USA sertifioinnit. Lumilauta- ja laskettelukypärissä näyttäisi olevan kaksi yleisesti käytettyä rakennetta: Inmold – jossa sisäkuoret on kiinni toisissaan ja Hardshell, jossa sisäkuoret ovat irti toisistaan, luoden ilmeisti hieman paremman suojan, mutta haittapuolena tulee pieni lisäpaino. Lisäksi joissain kypärissä on hyödynnetty MIPS-teknologiaa (Multi-directional Impact Protection System), joka suojelee ilmeisesti paremmin sivusuunnasta tulevilta iskuilta. Jos tuntuu, että olen epävarma turvaominaisuuksista, niin lukekaapa valmistajien sivuja: “might” on melko yleisesti käytetty termi. No ymmärtäähän sen.
Lämpö ja käytännöllisyys – Auta armias jos korvat paleltuu. Lisäksi ainakin laseille tarkoitetun sträpin pitää olla jämäkkä, clipsien kestäviä ja leuan alle tulevan sträpin pitää olla pehmustettu.
Hinta – Hintahaitari näyttäisi olevan siinä 40:n euron ja 200:n euron välissä. Varmaan turvallisinta on ostaa kypärä sieltä hintahaitarin vähintään puolivälistä.
Merkki – Merkki ei voi olla nolo.
Loppuun pari suosikkia, en kuitenkaan linkkaa kauppoihin, kun tämä ei ole sponsoroitu kirjoitus.

Scout Helmet
Smithin kypärä on kliinin näköinen. Korvaläpät lähtee irti ja tuonne saa ilmeisesti laitettua myös kuulokkeet sisälle. Kuva: Bluetomato
Tweak Solid Color Helmet
TSG-merkkisiä kypäröitä on tullut käytettyä useampia. Pelaavat hyvin. Vähän geneerisen näköinen kyllä. Tämä on In mold, eli taidan jättää väliin. Kuva: Bluetomato
Mod5 Factory Pilot Helmet
Wou wou wou, tää on hullu. Mutta jollain oudolla tasolla miellyttää silmää ainakin vähän. Tässä on ABS Hardshell-kuori, voisi olla ihan hyvä valinta. Kuva: Bluetomato
Quest Access Helmet
Salomonin kypärä miellyttää eniten omaa silmääni. He käyttävät EPS 4D-teknologiaa, eli ei mitään käryä onko hyvä, mutta sisällä on tekoturkista. Otan tämän. Kuva: Bluetomato

Ainiin, muistakaa ostaa oikean kokoinen kypärä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s