Laskettelijan vinkit alpeille

OLYMPUS DIGITAL CAMERAListasin nämä vinkit pääasiassa ensimmäistä kertaa alpeille suuntaavaa – lasketteluun keskittyvää matkailijaa silmälläpitäen. Resorteissa on kyllä paljon muutakin tehtävää, kuin pelkkä laskeminen ja afterski, mutta minä en niistä juuri mitään tiedä.

Kylille saapuminen

Saapumisessa ei oikeastaan ole mitään ihmeellistä, mutta kannattaa muistaa, että kaupat menevät keskieuroopassa melko aikaisin kiinni. Aikainen sulkemisajankohta saattaa yllättää varsinkin suomen aukioloihin tottuneen iltamussuttelijan. On hyvä ottaa huomioon myös, että huoltsikoiden ruokavalikoima on melko suppea. Viime reissulla saavuimme Itävaltaan joskus ilta kahdeksan jälkeen, jolloin kaikki kaupat olivat menneet jo kiinni. Keräilimme sitten seuraavan aamun aamupalatarpeet kolmelta huoltoasemalta: kananmunat huoltsikalta yksi, mehu ja maito huoltsikalta kaksi, jne.

Tosin, monet hotellit tarjoilevat aamupalaa myös mökkiasukkaille, jos vaan vapaita pöytiä riittää.

Rinteeseen meno

Rinteeseen kannattaa mennä ajoissa, varsinkin keväällä. Kevätaurinko ja hiihtoturistit ovat rinteiden kunnon kannalta huono yhdistelmä. Varsinkin helpommat (suosituimmat) rinteet ovat lähes poikkeuksetta täysin onnettomassa kunnossa jo puolen päivän jälkeen, viimeistään kahdelta. Eli jos mielii laskea hyväkuntoisia linjoja, mäkeen kannattaa mennä ensimmäisten joukossa, heti ensimmäisillä hisseillä. 

Majoitus

Samalla kun valitset majoituksen, valitset myös tavan millä menet rinteeseen. Ski in, ski out-majoitus on täydellistä luksusta ja tarkoittaa sitä, että asumus on käytännössä rinteessä. Nämä mökkit ovat yleensä myös premium-hinnoiteltuja. Huonompi puoli rinnemajoituksissa on se, että ne ovat rinteessä. Eli kylään, ravintolaan, baariin, kauppaan jne. joutuu menemään autolla, taksilla tai vaeltamaan jalan.

Vuorille lähtee yleensä vähintään yksi gondoli suoraan kylältä, joten keskustan majoitus on melko varma valinta. Yöuninen laatu riippuu sitten unenlahjojen lisäksi majoituksen äänieristyksestä ja afterskiin laadusta. Afterski jatkuu aika myöhään yöhön ja äänekkäitä juhlijoita riittää.

Jos otat budjettiratkaisun ja asustelet vähän kauempana kylän keskustasta, joudut joko itse ajelemaan rinteille, tai hyppäämään hiihtobussiin. Hiihtobussin aikataulut kannattaa tsekata etukäteen ja joissain tapauksissa ne pitää tilata erikseen hakemaan teidät majoituksesi lähimmältä pysäkiltä. Vuokraisännät / respat osaavat auttaa näissä asioissa.

Klo 15 jälkeen

Afterski! Ensin rinteessä ja myöhemmin kylässä. Me ollaan pyritty ottamaan mökkejä joissa on sauna, joten yleensä rinteestä ei jatketa suoraan baareihin, mutta monet kyllä jatkaa. Kännissä ei kannata laskea, eli enemmän kuin parin kaljan jälkeen tullaan hissillä alas. No arguments.

Juomasuositus rinteessä

Skiwasser

Afterski juomasuositus

Stroh-kaakao

Muita suosituksia

Rinteeseen kannattaa ottaa juomaa ja pikkusyötävää mukaan akuutin nälän / janon sammuttamiseksi. Rinneravintolat ovat alpeilla pääasiallisesti aika hyviä ja suomessa tyypillisiä makkaranpaistopaikkoja ei kyllä siellä pahemmin näe.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s